“Lazarus heeft de kracht om ook de regels te veranderen”

25 September 2019Acties en projecten

Het Lazarus-project heeft er net een intensieve tweedaagse opzitten. Met experts uit binnen- en buitenland, van politie en stad tot industrie werd er samen nagedacht, plannen gesmeed en geëvalueerd.

Onder hen expert op het vlak van sociale marketing Gael O’Sullivan van Georgetown University en Jim Lange van de San Diego University, Ohio, inhoudelijk expert op het vlak van Smart Drinking bij studenten. Ook onderzoekers Ted Miller en Chris Ringwalt kwamen vanuit Amerika afgezakt, zij weten alles van meten en evalueren en gaan de evolutie van het schadelijk alcoholgebruik na voor elke stad betrokken in het programma, zo ook in het Leuvense Lazarus-project. De vier Amerikaanse gasten kregen een avondlijke rondleiding in de Leuvense binnenstad van o.a. Steve Mesmans van de Leuvense politie en Evert Thys van de stad Leuven. Wij vragen de Amerikaanse gasten naar wat hen verrast heeft.

Gael: “Hoewel het academiejaar blijkbaar nog niet begonnen was, kregen we toch de kans een fakbar te bezoeken. Het viel me meteen op hoe goedkoop de drank was. We hoorden ook dat studenten zich vaak al indrinken op kot, nog voordat ze uitgaan dus.”

Chris: “Ik was aangenaam verrast door de stewards, dat concept kende ik niet: studenten die ervoor zorgen dat het geluid buiten de bar beperkt blijft en anderzijds dat het drinken niet verder gaat op straat. En ook de zinkbare urinoirs om overlast te beperken, waren tof gevonden”.

Gael: “Wel viel op dat zoveel fakbars en cafés aanwezig zijn in de buurt van de universiteit, hogescholen en zelfs middelbare scholen. Studenten en scholieren hebben hier zó gemakkelijk toegang tot alcohol.”

Ted: “Dat viel mij ook meteen op: hoe kort de bars bij de scholen gelegen mogen zijn! De Oude Markt bijvoorbeeld, die ligt vlakbij een middelbare school, dat zou in de US niet mogen. Leerlingen en studenten lopen regelmatig voorbij de bars die daarbovenop niet eens een sluitingsuur hebben! Ik zag echter ook positieve zaken: men kruipt minder snel dronken achter het stuur, de glazen zijn beduidend kleiner en ik heb ook weinig happy hours gezien.”.

Jim: “Mij viel de manier van serveren op. Er wordt zo ingeschonken dat de barman of -vrouw geen verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van de klant. Met een dienblad bijvoorbeeld, iets wat we niet echt zo kennen in de US. Zo zag ik bijvoorbeeld acht pintjes op één dienblad staan, maar er was nergens een groep van acht mensen te bespeuren. Mensen kopen alcohol in bulk, het barpersoneel zet het dienblad neer en verdwijnt. Op die manier kunnen ze niet meer monitoren wat door wie gedronken wordt. Terwijl dat net de basis is van ‘responsible beverage service’: dat het barpersoneel weet dat er gedronken wordt en ook verantwoordelijk is voor het intoxicatieniveau.”

Iets waar alle vier de experts van schrokken, was de lage minimumleeftijd voor alcohol. In België ligt die op 16 jaar, iets wat sterk contrasteert met de hogere leeftijd in vele andere landen.

Gael: “De minimumleeftijd voor alcohol in de US  is 21 jaar. Hier is dat 16 jaar. Dat vind ik wel erg jong. Belangrijk voor deze doelgroep is om hen aan te leren hoe ze verantwoordelijk moeten omgaan met drinken.”

Chris: “Wanneer jongeren vanaf 16 jaar al beginnen drinken, dan heeft dat een enorme impact op hun hersenen.”

Ted: “Helemaal mee eens: een dranklimiet van 16 jaar is enorm slecht voor de publieke gezondheid, de hersenen van kinderen zijn op dat moment nog in volle ontwikkeling! De meeste landen hebben een minimumlimiet van 18, sommigen van zelfs 21 jaar.”

Op de tweedaagse van het Lazarus-project gaven alle vier de experts de nodige kennis, cijfers en ervaring door aan de projectleiders. Er klinkt unaniem goedkeuring als het over de vooruitgang van het project gaat.

Gael: “Het Lazarus-project heeft erg goede partners en deskundigen met de juiste expertise in change management. De projectleiders slagen erin op een goede en rustige manier mensen samen te brengen en op die manier te zorgen voor een authentieke consensus en een duurzame verandering, een verandering die blijft.”

Jim: “Lazarus is goed op weg om van Leuven een smart drinking stad te maken. Het project telt veel partners. Ze hebben niet alleen de stad en de politie mee, maar ook de bars en de restaurants. Wanneer iedereen meedoet, is de verandering beter en zal er ook meer gebeuren. Lazarus heeft de kracht om niet alleen zaken, maar ook de regels te veranderen!”

Ted: “Het gaat zeker de goede richting uit, ik heb de afgelopen twee dagen veel goede dingen gehoord. Er is nog veel werk, maar als Lazarus alles kan doen wat er nu werd neergeschreven, dan komt het goed.”

 

error: Content is protected !!