‘Smart Drinking Traject’ in Health House

9 October 2018Acties en projecten, Nieuws en kalender

Overmatig alcoholgebruik kan niet alleen leiden tot  gezondheidsproblemen, maar is ook de bron van heel wat overlast, zeker in een studentenstad als Leuven. Om studenten en jongeren tussen 16 en 25 jaar rond deze problematiek te sensibiliseren, lanceren stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven en AB InBev dit najaar een “Smart Drinking Traject” in Health House. “Smart Drinking” is een  belevingstraject dat jongeren een nuchtere kijk wil geven op de gevolgen van overmatig alcoholgebruik in het uitgaansleven.

Daling onverantwoorde alcoholconsumptie

Overmatig en schadelijk alcoholgebruik komt in onze maatschappij al te vaak voor. De stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven en AB InBev hebben de handen in elkaar geslagen om dit complexe probleem aan te pakken. Zij bundelden hun krachten in het Smart Drinking project ‘Lazarus, een nuchtere kijk op drinken’. Het doel is om tegen eind 2020 de onverantwoorde alcoholconsumptie in Leuven met 10% te doen dalen.

Het Lazarusproject lanceert dit najaar al het ‘Smart Drinking Traject’ in Health House. Dit is een belevingstraject dat zich richt op studenten en jongeren tussen 16 en 25 jaar. In een eerste fase zullen jongeren die een GAS-PV ontvangen hebben voor overlast het traject kunnen afleggen. Inspirerende coaches zullen de deelnemers met data en technologie begeleiden op hun bewustmakingspad. De focus ligt op sensibilisering, op het feit dat je als consument altijd zelf kan kiezen om verantwoord om te gaan met alcohol. In een latere fase zal het traject o.a. via scholen en verenigingen openstaan voor alle jongeren die interesse hebben in de thematiek.

Belevingstraject in Health House

In  Health House doorlopen studenten en jongeren een traject dat hen bewust maakt van de biologische, psychologische en sociale aspecten van alcoholgebruik. De focus ligt vooral op sensibilisering en op het feit dat ze altijd zelf de keuze hebben om verantwoord om te gaan met alcohol.

Voor het belevingstraject in Health House werden digitale componenten op maat ontwikkeld. Hiervoor werden de kennis en inzichten van UZ Leuven en KU Leuven gebundeld met innovatieve technologieën van imec. Het volledige traject wordt ondersteund door AB InBev en de stad Leuven.

In een virtuele omgeving kunnen jongeren ervaren wat overmatig alcoholgebruik met hen doet. Daarbij worden zij  begeleid door coaches van de stad Leuven die hen stimuleren en die de voordelen van gedragsverandering toelichten.

“Door dit belevingstraject maken we jongeren in hun digitale leefwereld wegwijs in het ontdekken en leren kennen van hun grenzen, zowel op het vlak van gezondheid en sociale omgang als de grenzen van een samenleving die vorm krijgt in de stad”, zegt schepen van studentenzaken Bieke Verlinden.

Smart Drinking app

Het Lazarusproject wil jongeren zo veel mogelijk aanspreken en sensibiliseren via kanalen in hun eigen leefwereld. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een Smart Drinking app waarmee zij hun drankgebruik kunnen monitoren. Via deze app krijgen ze ook allerhande informatie over alcohol (tips & tricks, feiten en mythes over alcohol, initiatieven en events in het kader van Smart Drinking …). De Smart Drinking app zal in de loop van 2019 gelanceerd worden. De app is gratis.

Enkele sfeerbeelden van de officiële lancering

error: Content is protected !!