SMART DRINKING

De eindejaarsfeesten vieren we dit jaar een beetje anders, maar dat houdt ons niet tegen om er met volle teugen van te genieten… Met een gezellig diner onder huisgenoten, bijvoorbeeld. Of een feestelijke Skypero met al je vrienden. Op deze pagina geven we je een aantal tips om de feesten écht onvergetelijk te maken. Neen, een witte kerst kunnen wij er niet van maken, een eindejaar zonder black-outs wel. Want alcohol is geen must om van de eindejaarsperiode te genieten, het gezelschap en de sfeer zijn dat wel. Net zoals een lekker alcoholvrij aanbod, naast de klassiekers. Schol! Het kan ook zonder alcohol.


DE BESTE ALCOHOLVRIJE APERORECEPTEN

Wil jij de ster van de avond worden? Mijd dan de karaokebar, en steek vooral tijd in het menu. Hieronder vind je alvast enkele mocktailrecepten om van de avond een succes te maken. Zit jouw smaak er niet bij? Er zijn online heel wat lekkere recepten te vinden.

GLÜHWEIN

1. Zorg dat je volgende ingrediënten in huis hebt (voor acht personen):

– 1,5 l appelsap, liefst troebel

– 5 cm geschilde gemberwortel

– Schil van 1 citroen, alleen het gele

– 1 à 2 stuks steranijs

– 3 à 4 kruidnagelen

– 1 stokje kaneel

– 5 kardemompeulen

2. Doe alle ingrediënten in een grote pan en verwarm langzaam (niet koken!)

3. Laat minimaal een half uur trekken.

4. Schep in een mooi glaasje of kopje en genieten maar!

FAUX IRISH CREAM

1. Zorg dat je volgende ingrediënten in huis hebt (voor één persoon):

– 30 cl volle cocosmelk

– 1/4 kopje ahornsiroop

– 1 eetlepel vanille-extract

– 1 shot espresso

2. Doe alle ingrediënten in een kom en klop totdat het een glad geheel is.

3. Serveer op kamertemperatuur of laat het even afkoelen in de koelkast.

4. Schep in een mooi kopje. Schol!

 

 

HIPPE JENEVER MOCKTAIL

1. Zorg dat je volgende ingrediënten in huis hebt (voor één persoon):

– 10 cl alcoholvrije jenever

– 10 cl tonic/bruisend water

– 5 cl vruchtensap

– Vleugje vlierbloesem en lavendel

2. Giet de jenever samen met  de tonic en het vruchtensap in een mooi glas.

3. Voeg een vleugje vlierbloesem en lavendel toe.

4. Wil je je gast extra imponeren? Werk het glas dan mooi af met een stukje       fruit!

5. En nu: genieten van de fruitige jenever mocktail!

BRENG DE GASTHEER OF GASTVROUW IN JOU NAAR BOVEN

Tafel gedekt en klaar met de mise-en-place? Dan rest er nog maar één ding: de drankjes. En daar kan jij echt het verschil maken als goede gastvrouw of -heer. Hier zes tips:

1. Check de meest recente adviezen van de veiligheidsraad. Feest onder huisgenoten en nodig één extra gast uit. Toast met vrienden en familie aan de deur of via Skype.

2. Check op voorhand even hoe je gast naar huis gaat.   Zorg dat je op voorhand weet wie er nog moet rijden en dus niet drinkt, wie een taxi neemt, of wie blijft slapen. Alles geregeld? Zet die plaat op!

3. Zorg voor een origineel aanbod aan alcoholvrije drankjes. Uiteraard mag er bier of wijn op het menu staan, maar laat dat geen must zijn. Een goede host zorgt voor een verrassend alcoholvrij aanbod. Scroll even terug naar boven voor de beste alcoholvrije recepten.

4. Durf je gast gerust aanspreken wanneer deze te veel drinkt. Het moet leuk blijven, niemand heeft er wat aan als iemand te ver gaat.

5. Zet een kan water op tafel (bonuspunten voor wat extra munt en citroen, appel en kaneel of blauwe bessen en lavendel). Zet alcoholische dranken ergens anders, zodat jij en je gast niet de neiging hebben om nodeloos bij te vullen. Dat zal de dag erop een stuk aangenamer zijn wanneer jullie met een fris hoofd kunnen opstaan!

6. Enkel alcohol afwisselen met water zorgt voor een minder grote kater. Toch alcohol gedronken? Laat je gast zeker niet meer achter het stuur kruipen. 

EXTRA INFO NODIG OVER HULP EN PREVENTIE?

Surf naar Huis Van Het Kind Leuven, met advies over hoe je als ouder best omgaat met alcohol in de opvoeding van kinderen en jongeren, en waar je terecht kan met een alcoholprobleem.

PARTNERS

Deze campagne kwam tot stand met de financiële steun van de AB InBev Foundation. De campagne maakt deel uit van het Lazarusproject om onverantwoord alcoholgebruik te voorkomen.

error: Content is protected !!