Het Lazarus-partnerschap met AB InBev, Stad Leuven, Tweeperenboom en anderen organiseert een slotconferentie op donderdag 1 december in het Stadhuis van Leuven (ingang via de Boekhandelstraat) en jij bent welkom.  Na vijf jaar samenwerken, blikken de partners terug op hun parcours. We hebben daarbij zowel aandacht voor macrovragen rond de uitdagingen van organisatienetwerken als voor microleerlessen op inhoudelijk niveau. 

Programma

13u00 – 13u30 Onthaal

13u30 – 14u45 Plenair deel

  • Verwelkoming door Burgemeester Ridouani
  • Een terugblik op 5 jaar Lazarus door Bert Smits
  • Panelgesprek over impactmeting en wetenschappelijke inzichten rond smart drinking met Marc Sabbe, Eva Wuyts en Bram Pussig
  • Panelgesprek over de samenwerking op stadsniveau met Bieke Verlinden, Cybelle Buyck, Isabelle François, Bert Smits, Marc Sabbe

15u00 – 15u50 Keuze tussen 5 break-out sessies

  • Sessie 1: De rol van huisartsen en gezondheidsprofessionals in het bespreekbaar maken van schadelijk alcoholgebruik
    • In deze sessie deelt Bram Pussig (UCLL) zijn praktijkervaring en cijfers over het SBI-spoor van het Lazarus-project. SBI staat voor Screening & Brief Intervention. Het uitgangspunt van SBI is dat huisartsen en gezondheidsprofessionals hun patiënten systematisch screenen op hun alcoholgebruik en indien nodig een korte interventie opstarten dan wel doorverwijzen. Dit heeft een positief effect op het vermijden van terechtkomen in een situatie van schadelijk alcoholgebruik en -misbruik.
  • Sessie 2: Een innovatieve samenwerking op stadsniveau: samen bouwen aan een vitale coalitie
    • Complexe problemen en uitdagingen, zoals schadelijk alcoholgebruik verminderen met 10%, kan je niet alleen oplossen. Hoe dan wel? Door het bouwen van vitale coalities die bestaan uit partners vanuit verschillende hoeken zoals de overheid, de industrie, non-profit, onderwijs, enz… en die samen vanuit gedeelde kennis en expertise een oplossing kunnen aanreiken. In deze sessie leert Lies Lambert (Tweeperenboom) jou hoe je een vitale coalitie (= een organisatienetwerk) opzet en vormgeeft, hoe je een common ground vindt tussen persoonlijke en gezamenlijke belangen en welke hefbomen je kan inzetten wanneer het lastig wordt.
  • Sessie 3: Hoe initieer je gedragsverandering met een social norms campagne 
    • Je kent het vast: je bestelt een cola op café en je gezelschap stelt zich daar vragen bij. “Hoezo, geen pintje? Je bent toch niet zwanger zeker?” En voor je het weet staat er toch terug een pint voor je neus. Communicatiebureau Bonka Circus tekende voor het Lazarusproject de social norms campagne “Fair Enough” uit om het bewustzijn rond (geen) alcohol drinken te vergroten en gedragsverandering te initiëren. In deze sessie leer je hoe je een social norms campagne opzet en hoe je nudging kan inzetten om gedrag te veranderen. Deze sessie wordt gegeven door Peter Verbiest (Bonka Circus).
  • Sessie 4: Smart drinking educatie: een belevingstraining voor schenkers op de Lazarus-bus en een inkijk in het GAS-traject voor drinkers
    • Hoe ga je als schenker om met overlast in je café door dronken klanten? Hoe zet je in op bewustwording over schadelijk alcoholgebruik bij jongeren die een GAS-boete krijgen wegens openbare dronkenschap? Het Lazarus-project zette de voorbije jaren stevig in op educatie van zowel drinkers als schenkers. Stad Leuven werkte samen met Health House een succesvol traject uit voor jongeren met een GAS-boete. Daarnaast worden er ook trainingen aangeboden voor schenkers uit de horeca. Deze sessie vindt plaats op de Lazarus-bus waar Jean-Paul Haubourdyn (Stad Leuven) en Isabelle François (Health House) je meenemen in een interactieve belevingstraining over smart drinking.
  • Sessie 5: Co-creëren met studentenverenigingen: samen werken aan smart drinking in het studentenleven
    • Wie Leuven zegt, zegt studenten. Van het nachtplan tot een succesvolle Beiaardcantus in 2022 waar voor het eerst minder (alcoholisch) bier werd gedronken en fakbars die trainingen krijgen over slim schenken: smart drinking heeft intussen zijn ingang gevonden in het studentenleven. In deze sessie gaan we in gesprek met studentenverenigingen en leer je als vereniging of (hoger) onderwijsinstelling hoe je samen een smart drinking plan kan opstellen. De sprekers van deze sessie zijn Maarten Mommaerts (Tweeperenboom) en Wouter Weerts (LOKO).

16u00 Samen vieren en supporteren @Bar Rustic 

Ben je er graag bij? Schrijf je hier in!

Locatie

Historisch stadhuis van Leuven
Ingang via de Boekhandelstraat (naast het politiekantoor) vanaf 13u

error: Content is protected !!