De Stad Leuven en de Leuvense horeca starten met een opleiding rond het verantwoord en veilig omgaan met alcohol. Meer dan 400 leden van de Leuvense horeca zullen de komende weken ondergedompeld worden in hoe ze het alcoholgebruik in hun café of restaurant op een slimme en veilige manier kunnen beïnvloeden. Daarmee is Leuven de eerste stad in Vlaanderen die inzet op een verantwoord schenk- en drinkgedrag van alcoholische dranken als een cruciaal onderdeel van de veiligheidsstrategie van de heropening van de horeca. De opleidingen maken deel uit van Lazarus, een ambitieus project waarin de stad Leuven en AB Inbev, samen met heel wat andere Leuvense partners, de krachten bundelen om het schadelijk drankgebruik in de stad aan te pakken. En dit met de financiële steun van de AB InBev Foundation, de stad Leuven en Horeca Forma. De opleidingen vinden plaats in het unieke belevingscentrum Health House te Heverlee.
Een klant die een pintje te veel op heeft en luid begint te praten tegen de barvrouw, leunend over de toog en daarmee de anderhalve meter regel niet meer respecterend. Een andere klant die net iets te diep in het glas heeft gekeken, te vaak naar het toilet moet en zich daarbij niet langer houdt aan de hygiënemaatregelen. Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe het drinkgedrag alle inspanningen van de horeca om de vele corona maatregelen na te leven, teniet kunnen doen.
Safe is Smart
Om de Leuvense horeca te ondersteunen, ontwikkelden de partners van het Lazarusproject opleidingen rond verstandig schenken en gebruiken van alcohol. In maart zouden deze opleidingen van start gaan, maar de lockdown naar aanleiding van het coronavirus stak hier stokken in de wielen. Deze week mocht de horeca dan opnieuw opstarten. Alle partners van het Lazarusproject willen de Leuvense horeca in deze moeilijke tijden ondersteunen. Daarom werd er snel geschakeld en werden de bestaande opleidingen aangepast aan de nieuwe corona maatregelen. We willen immers een duurzaam veilige horeca-omgeving creëren waar ook klanten zich houden aan de maatregelen.
“Een verantwoorde omgang met de corona maatregelen, ook in de horeca, gaat hand in hand met de veiligheid van ons allemaal”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. “We willen vermijden dat klanten met een glaasje teveel op, zich niet meer houden aan de anderhalve meter of andere maatregelen, of dingen doen die het gevaar op besmetting opnieuw vergroten. En daarmee de zo welgekomen heropstart weer in het gedrang kunnen brengen”, zegt Bieke Verlinden. Daarom is verantwoord omgaan met en schenken van alcohol essenteel binnen in de relancestrategie van de horeca.
“Voor ons is deze opleiding een cruciale pijler in de relancestrategie van de horeca,” aldus schepen van handel Johan Geleyns. “Zodra we zicht kregen op de heropening van de horeca, is alles in een stroomversnelling geraakt, waardoor we al op 15 juni onze aangepaste training kunnen aanbieden aan het Leuvense horecapersoneel. Belangrijk is dat deze training kon worden uitgewerkt dankzij een stimulerende samenwerking tussen trekkers in de horeca, zoals Erik De Rop van Horeca Oude Markt, Kevin Vanderauwera van Horeca Leuven en partijen zoals de stad Leuven, politie, Crime Control, Hospitality Creators, Horeca Leuven, ABInBev, ABInBev Foundation en Tweeperenboom. Dankzij de betrokkenheid van Horeca Forma, het opleidingscentrum voor de horeca, kregen we bovendien de nodige garanties op het vlak van ervaring met opleiding van horecapersoneel en kan deze belevingstraining gratis worden aangeboden aan Leuvens horecapersoneel.”
Een win-win voor iedereen
“Alcoholmisbruik aan banden leggen is bovendien interessant voor de zakencijfers van onze horeca”, zegt schepen van handel Johan Geleyns.“ Onderzoek heeft aangetoond dat dronken klanten uiteindelijk minder consumeren dan klanten die hun alcoholverbruik matigen en gedurende heel de avond meer uitgeven aan onze togen, of in deze periode, aan onze café- en restauranttafels.” Meer omzet en minder problemen dus; de horeca is dan ook enthousiast om te participeren aan dit project.
Erik De Rop, voorzitter van de Oude Markt: “We hebben de voorbije weken al goed samengewerkt met de stad om onze heropening in goede banen te leiden. Deze trainingen zullen onze sector in de toekomst nog sterker maken. We zijn blij dat we de kans kregen om mee deze opleidingen mee vorm te geven. Zo schreven wij de verhalen waarop de training gestoeld is uit, gebaseerd op ervaringen vanuit onze kant van de toog. Zo werd een beroep gedaan op enkele trekkers uit de Leuvense horeca tijdens test trainingen en evaluatiemomenten. Door de integratie van hun feedback is er echt op maat ontwikkeld. Het is ons doel om al het Leuvens horecapersoneel door het traject te loodsen. In eerste instantie focussen we op het vaste Leuvense horecapersoneel, daarna de tijdelijke mensen en dan de flexi-jobbers en jobstudenten.”
Innovatieve methodieken
“Het Leuvense horeca personeel wordt tijdens de training ondergedompeld in hoe op een veilige manier, om te gaan met mogelijk alcoholmisbruik in hun zaak,” stelt Isabelle François, directeur van Health House waar de trainingen plaatsvinden. “Ze krijgen levensechte situaties voorgeschoteld via een hoogtechnologisch belevingsparcours dat ze doorlopen onder begeleiding van een trainer. Die geeft niet alleen tekst en uitleg maar geeft ook tips en tricks mee over hoe om te gaan met dronken klanten, preventief in te grijpen, het leren herkennen van de verschillende soorten drinkmotieven, het leren ‘lezen’ van de verschillende stadia van alcoholintoxicatie, enzovoort. Daarnaast is er aandacht voor het belang van alternatieven zoals alcoholvrije bieren of verfrissende mocktails.”
“We merken inderdaad dat Leuven met deze training een stapje verder gaat dan elders,” besluit schepen Bieke Verlinden. “Andere steden hebben al discreet hun interesse getoond. Dat betekent toch dat we hier iets unieks in handen hebben, waar we trots op zijn. Het is alvast een van onze steunmaatregelen die gezien mag worden.”
Het Lazarus traject.
De belevingstraining kadert binnen het Lazarusproject en wordt financieel mee ondersteund door ABInBev Foundation (meer info over Lazarus is te vinden op www.lazarusproject.be). “Lazarus is een ambitieus project waarin de stad Leuven en ABInBev, samen met heel wat Leuvense partners de krachten bundelen om het schadelijk drankgebruik in de stad aan te pakken,” aldus Kristof Geutjens Senior Corporate Affairs Manager Belux bij AB Inbev. “Momenteel zijn wij erg gefocust op het ondersteunen van de horeca voor een veilige herstart. Gezondheid primeert, vandaag meer dan ooit tevoren. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat de horecazaken niet alleen open gaan, maar ook open blijven. Daarom waren wij meteen enthousiast om de uitgewerkte opleiding rond veilig en verantwoord schenk- en drinkgedrag uit te bereiden met de nieuwe veiligheidsmaatregelen. Verantwoord drankgebruik van de klanten is de beste garantie op een veilig en ordentelijk horecabezoek. We zijn blij en trots dat Leuven een koploper is met deze unieke opleiding, een echte wereldprimeur!”
Inschrijven
Schrijf je in via de website: https://lazarusproject.be/veilig-en-verantwoord-schenken/
Contacteer
Bieke Verlinden, Schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
bieke.verlinden@leuven.be
016 27 41 90
0485 59 79 11
Johan Geleyns, Schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
johan.geleyns@leuven.be
016 27 41 80
0479 40 87 74
Kristof Geutjens, Senior Corporate Affairs manager Belux – ABInbev
0499 86 51 30
Isabelle François, Managing director Health House
isabelle.francois@health-house.be
0474 84 74 16
Erik De Rop, Voorzitter vzw Oude markt
erikderop@gmail.com
0475 29 23 68
Kevin Vanderauwera, Voorzitter vzw Horeca Leuven
kevinhorecaleuven@gmail.com
0496 47 04 94
Phil Daenens, Vennoot en Doorbraakarchitect Tweeperenboom
phil@tweeperenboom.be
0477 280 136
Praktisch
Alle horecazaakvoerders en -personeel kunnen deze belevingstrainingen momenteel, als onderdeel van het Lazarus-pilootproject in Leuven, gratis volgen. De trainingen starten vanaf 15 juni 2020. Inschrijving is mogelijk via lazarusproject.be. De partners van Lazarus hebben de ambitie om op termijn de training uit te breiden naar deelnemers uit andere steden.