Het verbruik van alcoholvrij bier zit in de lift

Tijdens de eindejaarsfeesten kiest meer dan de helft van de Belgen voor een BOB of zijn ze zeker dat ze niet boven de wettelijke limiet zitten wanneer ze achter het stuur kruipen. De grote meerderheid van de overige Belgen organiseert zich op een andere manier. Zo blijkt uit een nieuwe enquête van Vias institute dat 8% van de Vlamingen op de feestlocatie blijft slapen. In Brussel neemt 30% een taxi. De laatste 3 jaar is het percentage bestuurders dat alcoholvrij bier drinkt trouwens verdrievoudigd. Daarentegen gelooft nog altijd 1 op de 5 Belgen ten onrechte in middeltjes om het alcoholgehalte snel te laten dalen.

Om meer te weten over het gedrag van de Belgen tijdens de feestdagen heeft Vias institute een enquête gehouden bij een representatief staal van de bevolking. 3 jaar geleden werd een soortgelijke enquête uitgevoerd.

1 op de 4 Vlamingen kiest een BOB, de Brusselaars nemen het openbaar vervoer of een taxi

9 op de 10 Belgen (89%) organiseert zich op voorhand om te vermijden dat ze onder invloed van alcohol moeten gaan rijden tijdens de eindejaarsfeesten. De meerderheid drinkt helemaal niets of zeer weinig wanneer ze moeten rijden (32%) of ze kiezen een BOB (26%).

Een kwart van de Vlamingen (25%) viert thuis en 8% blijft op de feestlocatie slapen, in Wallonië doen dubbel zo veel mensen dat (16%). In Brussel is vooral het openbaar vervoer (42%) of de taxi (30%) populair om veilig terug thuis te geraken.

De Vlamingen beperken in het algemeen hun alcoholgebruik om zeker te zijn dat ze de wettelijke limiet niet overschrijden. Toch rijdt 2% nog naar huis terwijl ze zeker boven de limiet zitten. In Wallonië is dat zelfs 6%. Deze bestuurders vergroten hiermee niet alleen hun risico op een ongeval, maar ze mogen ook strenge straffen verwachten als ze betrapt worden.

Te veel gedronken? 1 op de 5 Belgen pakt de sleutels af

Meer dan 1 Belg op de 2 (52%) zal als hij een kennis ziet die te veel gedronken heeft, en die aanstalten maakt om nog te gaan rijden, proberen om die persoon zelf naar huis te brengen of een oplossing te zoeken zodat die niet moet rijden. 1 Belg op 5 (19%) zal de andere persoon zelfs verbieden om te rijden. Daarentegen doet 5% van de Belgen in zo’n situatie helemaal niets. Ze laten de bestuurder onder invloed vertrekken, wat uiteraard een zeer slecht idee is.

1 persoon op 10 eet….om zijn alcoholgehalte te laten dalen!

Alcohol wordt door de organismen in het lichaam afgebroken, maar er zijn verschillen van mens tot mens. Gemiddeld daalt het alcoholgehalte met 0,15‰ per uur. Er is geen enkele pil of truc die je alcoholgehalte sneller kan laten dalen. Nochtans gelooft nog altijd 1 op de 5 Belgen ten onrechte in mirakeloplossingen. Veel eten is de overtuiging die het vaakst terugkomt: 9% van de bevraagde mensen denkt dat daardoor het alcoholgehalte sneller daalt. Bij de jongeren meent zelfs 15% dat. Andere wondermiddelen die vaak aangehaald worden zijn ‘een frisse neus halen’ (4%) of koffie (4%) of water drinken (4%).

In vergelijking met een soortgelijke enquête 3 jaar geleden, is het percentage mensen die alcoholvrij bier drinken tijdens de feestdagen verdrievoudigd (van 2 à 7%). Vooral bij Belgen ouder dan 55 jaar kent deze drank succes: 1 op de 10 (10%) drinkt alcoholvrij bier.

1 januari is een gevaarlijke dag

Ondanks de BOB-campagne blijft vooral de eerste januari zeer gevaarlijk: bij bijna 1 op de 3 letselongevallen (32%) is een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken. Dat is 2 keer meer dan voor 31 december (16%) en 3 keer meer dan voor 2 januari (11%). Het is ook meer dan voor Kerstmis (23%). In absolute cijfers stellen we 3x meer ongevallen vast op 1 januari (127 gemiddeld) dan voor Kerstmis (gemiddeld 44) waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol was. Hoewel de controles en de sensibilisering alomtegenwoordig zijn, blijven de feestdagen en zeker nieuwjaar dus een risicoperiode.

 

10 tips voor de eindejaarsfeesten 

Als u zelf gasten ontvangt

Voor het feest van gaat

  • Test enkele smakelijke « Bobtails » (zie www.bob.be/nl/bobtails) en zorg voor voldoende fruitsappen of water. Voorzie ook schuimwijn of bier zonder alcohol: zo blijf iedereen zonder problemen mee in de juiste sfeer.
  • Als je de tafel klaarzet, zorg voor waterglazen voor elke gast en plaats het water al op de tafel.
  • Informeer je gasten als je van plan bent om extra slaapplaatsen te voorzien

Tijdens het feest

  • Vermijd om systematisch de alcoholglazen bij te vullen of ze altijd tot de rand te vullen.

Bij het einde van de avond

  • Laat nooit iemand vertrekken die te veel gedronken heeft en die nog van plan is om te rijden!

Als u zelf ergens naartoe gaat

Voor het feest

  • Voorzie al op voorhand hoe je van het feest terug naar huis geraakt. Er zijn een heleboel mogelijkheden: BOB zijn, openbaar vervoer gebruiken, een taxi reserveren, ter plaatse blijven slapen, etc,…
  • Moedig ook je vrienden aan om al hun terugrit te organiseren

Tijdens het feest

  • Als u BOB bent, laat u dan niet verleiden tot een eerste glas. Het is veel makkelijker om niets te drinken, dan de glazen te beginnen tellen die je mag drinken om nog onder de wettelijke limiet te zitten.

Na het feest

  • Als BOB heeft u de sleutels van het feest in handen. Jij beslist ook wanneer je naar huis wenst te rijden, in functie van je staat van vermoeidheid.

Je kan ook altijd je dankbaarheid tonen aan je BOB door hem een klein cadeau te geven (vb : terugbetalen van de benzine van zijn voertuig).

 

error: Content is protected !!